Bireysel Danışmanlık
Bireyler çeşitli sebeplerden dolayı yaşamlarının farklı alanlarında çeşitli zorluklarla karşılaşabilirler. Kişilerin yaşadığı bu zorluklar bireylerin hayatında çok geniş bir yelpazede etkilerini hissettirebilmektedir. Ayrıca kişilerin hayatlarında yaşadıkları bu zorlukların sebepleri kişiden kişiye değişebilmektedir. Bu çerçevede bireysel danışmanlık kişinin yaşamında deneyimlemekte olduğu problemleri anlamasına vesile olmak ve bu problemleri çözmek veya sorunları ile baş edim becerileri geliştirmesine yönelik çalışmalardır. Bireysel danışmanlıkta temel olarak hedeflenen “farkındalık” ve “değişimdir”. Danışmanlık sürecinde bahsedilen bu hedeflere ulaşmak için bilimsel olarak geçerli olan kuram ve tekniklerden faydalanılır.
Yukarıda belirtildiği gibi kişilerin yaşadığı zorluklar bireylerin hayatlarında geniş bir aralıkta kendilerine yer bulabilmektedir. İletişim problemleri, stresle baş edimde zorluk, ilişki problemleri, endişe, mutsuzluk, öfke, yas, vb. problemlerden psikiyatrik tanı alabilecek bozukluklara kadar kendilerini gösterebilmektedir. Özellikle psikiyatrik tanı alan problemlerde danışmanlık süreci boyunca psikiyatri uzmanı ile medikal tedavi çerçevesinde iş birliği yapılmaktadır. Yukarıda bahsedilen psikiyatrik bozukluklardan başlıcaları şunlardır;
· Depresif Bozukluk
· Anksiyete (Kaygı) Bozuklukları
o Panik Bozukluk
o Fobiler (Özgül Fobiler, Sosyal Fobi)
o Obsesif-Kompulsif Bozukluk
o Travma Sonrası Stres Bozukluğu
o Yaygın Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu
· Somataform Bozuklukları
· Disosiyatif Bozukluklar
· Yeme Bozuklukları
· Cinsel Bozukluklar
· Uyku Bozukları
· Uyum Bozuklukları
· Kişilik / Kendilik Bozuklukları
Her ne kadar, danışmanlık süreci kişilere yukarıda belirtilen sorunlar çerçevesinde destek sağlıyor olsa bile, kişiler bireysel danışmanlığa kendileri ile ilgili farkındalıklarını arttırmak, kendilerini anlamak ve keşfetmek için de başvurabilmektedirler.